Metodhandboken är under uppbyggnad - Vi tror på medskapande och välkomnar feedback under uppbyggnaden: kontakt@metodhandbok.se

Användarguide för Metodhandboken

Hur använder man Metodhandboken?

Metodhandboken är uppbyggd utifrån tre olika processer:

  • Först kartlägga sitt nuläge inom olika områden.
  • Sedan ta fram en vision och plan för genomförande av visionen.
  • Efter det göra själva omställningsarbetet.

Varje del består av olika ämnen, för varje ämne finns en introduktion, inspirerande exempel, verktyg för att arbeta med ämnet, och sist stöd i olika former beroende på ämne. Det kan vara stöd för processledning, teknisk stöd, välfärdstjänster eller annat.

Metodhandboken är utifrån denna struktur en guide, med inledningsvis kortfattade texter och frågeställningar och uppmuntrar på så vis till att klicka runt och snabbt få en överblick. Man ser snabbt vilka områden och ämnen som bör kartläggas och vilka frågor som behöver besvaras för att få fram sitt nuläge.

När man sen utifrån sin egen verksamhet vill börja besvara frågorna finns introducerande information som beskriver ämnet och frågeställningarna. Under varje område finns sedan verktyg, tips och information om hur man kan hitta stöd för att arbeta vidare. 

Man behöver inte arbeta själv med alla områden, men kan ta inspiration och stöd i information om andra områden än den egna verksamheten för att bjuda in till samverkan med andra verksamheter och civilsamhälle.

När man fått flera med sig kan man tillsammans börja ett visionsarbete för att få en förankring och ett övergripande ställningstagande att bli en åldersvänlig kommun.

Under omställning finns på samma vis som under nuläge en lätt struktur att hitta sina områden, fördjupad information, tips, inspiration och verktyg för att arbeta med omställningen.

Det är inte en rak process att ställa om mot en åldersvänlig kommun, man behöver skapa ekosystem av offentlig service och ansvar, civilsamhälle och digitaliseringens möjligheter. Det innebär att man kan arbeta i parallella processer i nuläge och omställning inom olika områden samtidigt och över tid. – Det är viktigt att alla olika verksamheter börjar sin omställning utifrån sina egna perspektiv, behov och förutsättningar.

Kort om faserna och innehållet:

 

Nuläge

Att kartlägga sitt nuläge ger viktiga grundförutsättningar och kunskap om vilka insatser som behöver genomföras.

Vision

Att ta fram en vision och en strategi med handlingsplan för genomförande av visionen

Omställning

Att genomföra processer för förändringsledning, ställa om arbetssätt, samverka och skapa förändring.

Inspiration

Inspiration för att starta eller för att skapa engagemang genom inspirerande exempel hur andra har gjort.

Verktyg

Tips, metoder och processer för att genomföra olika aktiviteter, själv eller i samverkan med andra.

Stöd

När du behöver stöd för att komma vidare, med en process eller för att hitta rätt typ av, och börja använda digital teknik.